Nikolov-Ivanović Undectet:

Osvojili drugo mesto na njujorškom međunarodnom onlajn takmičenju u džezu!
28.3.2019.

Nikada niste čuli da postoji onlajn takmičenje u džezu? 

Nikolov-Ivanović Undectet, sastav koji je prošle godine u izdanju Metropolis Jazz etikete objavio svoj prvi album „Artistry in Broken Rhythm“, prilika je da za to takmičenje saznate. Oni su na međunarodnom onlajn džez takmičenju pod nazivom „Made in NY Jazz Competetion“ ove godine osvojili 2. mesto! 

Mike Stern, jedan od najpriznatijih džez fjužn gitarista na svetu i jedan od sudija na ovom takmičenju, objavljujući ovu vest, rekao je da su u pitanju „zaista sjajni muzičari i čudesan bend“.

O čemu se zapravo radi i na kakvom su oni to takmičenju učestvovali? 

U Njujorku postoji organizacija koja se bavi povezivanjem i afirmacijom džez sastava širom sveta - „Made in NY Jazz“ i svake godine organizuje međunarodno onlajn takmičenje džez bendova, prvo te vrste u istoriji. Misija im je da u eri tehnologije i interneta daju šansu mladim i svetski neafitmisanim bendovima da ih čuje mnogo veći broj ljudi, uključujući i svetski renomirane i legendarne džez muzičare koji su deo ove organizacije i koji čine žiri takmičenja. Takođe, ova organizacija se bavi i širenjem mreže „Made in NY Jazz“ festivala, od kojih se jedan već tri godine zaredom održava u Crnoj Gori. 

Takmičenje traje godinu dana, a bilo ko se uz malu participaciju i originalni snimak jednog svog nastupa može prijaviti. Nakon prijavljivanja, internet zajednica glasa za izbor finalista takmičenja. Nezavisno od ovog glasanja, stručni žiri sastavljen od nekoliko renomiranih džez muzičara pregleda i preslušava sve prijave i u kombinaciji sa glasovima sa interneta bira finaliste takmičenja.  

Ove godine žiri su činili Randy Brecker, Mike Stern i Lenny White. Oni su u izboru od 9 finalista doneli odluku da druga nagrada ode našem džez sastavu Nikolov-Ivanović Undectet. Treću nagradu je dobio američki bend Cordeone, a prvu američki muzičar Aleksei Aleksandrov. 

Čestitamo našem jedanaestercu!

Poslušajte kompoziciju koja im je donela ovo lepo priznanje i nagradu : https://player.vimeo.com/video/296436477/