Vous Ete's Swing!

Vous Ete's Swing!

Veljko Vujčić - klavir

Uroš Stamenković - bubnjevi
Milan Nikolić - kontrabas


Projekat Vous Ete’s Swing! predstavlja omaž tradiciji muzike američkih crnaca u žanru soul dzeža (još preciznija odrednica bi bila baptist fank). Naziv sastava preuzet je iz niskobudžetne njujorške TV emisije iz 80-ih, gde bi voditelj i bubnjar Ron Džeferson dočekivao goste uz poklič na iskvarenom francuskom: „Vi ste Sving!”, što i bend simbolično pokušava kroz posvetu velikanima ovog stila.

Saradnja bubnjara Uroša Stamenkovića i klaviriste Veljka Vujčića počinje 2011. godine. Svirajući u različitim postavama dolaze na ideju da naprave projekat koji povezuje bluz, gospel i sving u džezu, kao njegove fundamente koji su često zapostavljeni u savremenim interpretacijama. Prvi album simbolično nazvan „I”, snimljen je u formi trija sa Milanom Nikolićem na kontrabasu i specijalnim gostom Radomirom Milojkovićem na gitari i tematski se koncentriše na klavirski bluz, oblikovan putem različitih stilskih obrazaca u 8 originalnih kompozicija.

Veljko Vujčić je dvadeset godina aktivan na beogradskoj džez sceni kao izvođač i vođa sastava. Jedan je od vodećih predstavnika tradicionalnog džeza u Srbiji, sa posebnim interesom za bluz, gospel i bi-bap. Pored brojnih nastupa u regionu, dve godine je redovno nastupao u Londonu kao i na džez festivalu na Ibici 2016. Iste godine, postaje jedan od osnivača klupskog džez festivala Jazz Crawl.

Uroš Stamenković završio je muzičku akademiju u Barseloni i nakon toga se seli za Kanadu gde započinje svoju muzičku karijeru. U saradnji sa Markom Ostojićem i grupom Interseption, 2011. objavljuje debi album “Timing and Distance”. Razvio je i dugogodišnju saradnju sa čuvenom austrijskom saksofonistkinjom - Muriel Grossmann, a njihovo peto LP izdanje očekujemo na jesen 2021. godine.

Milan Nikolić završio je muzičku akademiju u Gracu, a danas radi kao profesor na fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu. Još za vreme studija, a i nakon njih, delio je binu sa mnogim velikanima džez muzike kao što su Benny Golson, Curtis Fuller, Billy Hart, Johnathan Blake, Vincent Herring, Eric Alexander. Iza sebe ima mnogobrojne nastupe širom sveta.