JOEL ROSS „KINGMAKER“ – debitantski album izlazi za Blue Note Records

Dvadesettrogodišnji Joel Ross, sjajni, talentovani vibrafonista poreklom iz Čikaga, a trenutno u Bruklinu, pridružio se prvom timu legendarne izdavačke kuće Blue Note Records
23.4.2019.

Dvadesettrogodišnji Joel Ross, sjajni, talentovani vibrafonista poreklom iz Čikaga, a trenutno u Bruklinu, pridružio se prvom timu legendarne izdavačke kuće Blue Note Records

Njegov debitantski album „Kingmaker“ izlazi 3. maja. Nakon impresivne 2018. godine kada je Ross učestvovao na velikom broju albuma  (Makaya McCraven Universal Beings, Walter Smith III & Matthew Stevens In Common, James Francies Flight, Marquis Hill Modern Flows Vol. 2), najnovije Blue Note Records pojačanje se pridružilo vibrafonističkom zaveštanju (Milt Jackson, Bobby Hutcherson, Stefon Harris...).

“Kingmaker” je album koji fuzioniše čistu snagu tehnike sviranja sa mladalačkom energijom i čistom emocijom. Za svoje prvo izdanje Ross je doveo mnoge briljantne muzičare kao što su Harish Raghavan, Immanuel Wilkins, Jeremy Corren, Benjamin Tiberio, Jeremy Dutton i Gretchen Parlato, vokalna solistkinja. Na celom albumu je prisutna mudrost koju je Hutcherson lično savetovao Rossu: “Piši muziku o svom životu i piši je svakodnevno.”

“Shvatio sam Bobijeve reči doslovce...” kaže Ross koji je fantastičnog muzičara posetio u Kaliforniji, dok je studirao.

“Svaka pesma je inspirisana ljudima ili događajima iz mog života, ljubavnim vezama koje sam imao, pa čak i pitanjima koje su mi ljudi postavljali.” 



11 od 12 numera na albumu napisao je Ross i od početka do kraja, od omota do same muzike, sve je posvećeno porodici i tome kakav je čovek ispao. Glavna, naslovna numera je posvećena njegovoj majci, dok ostale kompozicije odaju počast njegovom bratu blizancu, ocu i nećaki. 

Kao podršku albumu Ross će odsvirati i nekoliko evropskih koncerata:

10. jul – Pizza Express – London, UK
11. jul – Pizza Express – London, UK
14. jul – North Sea Jazz Festival – Roterdam, Holandija