Na današnji dan: Grant Grin, "Solid" (1964)

Na današnji dan, 1964. godine, snimljen je album „Solid“, američkog džez gitariste Granta Grina. Snimljen u čuvenom Van Gelder studiju u Nju Džerziju.
12.6.2019.

Na današnji dan, 1964. godine, snimljen je album „Solid“, američkog džez gitariste Granta Grina. Snimljen u čuvenom Van Gelder studiju u Nju Džerziju, ovaj album je objavljen 5 godina kasnije za izdavačku kuću Blue Note

Grant Grin, kao glavno ime na albumu, svirao je gitaru na jednoj svojoj kompoziciji, „Grant’s Tune“ i na još 5 kompozicija velikih imena džeza. Jedno od njih je i Džo Henderson, čija se kompozicija "The Kicker" nalazi na ovoj ploči, a i sam Henderson je svirao tenor saksofon u Grinovom sastavu u studiju. Tu je i naslovna numera „Solid“, čiji je autor veliki Soni Rolins, a i još tri kompozicije Djuka Pirsona, Džordža Rasela i Barta Baharaha i Hala Dejvida. Klavir na ovom albumu svira Mekoj Tajner, bubnjeve Elvin Džouns, kontrabas Bob Kranšou, a alt saksofon Džejms Spolding. 

Ako pogledate ova imena, shvatićete da je u pitanju remekdelo kompleksnog hard bopa, a slušanjem možete lako uvideti koliko ima interesantnih prekoreta u numerama, uz ogromnu energiju i entuzijazam kojom sastav izvodi ovih nekoliko kompozicija. 

Desetominutno istraživanje na numeri „Ezz-Thetic“, čiji je autor Džordž Rasel, donosi interesantne provokacije u improvizaciji na gitari, u savršenom kontrastu sa deonicama koje sviraju saksofoni. Kao i uvek, gitara i klavir su savršeno usklađeni, skoro da se može reći da kao da između Granta Grina i Mekoj Tajnera na svirci postoji telepatska veza. 

Uz ovaj album, obavezno treba poslušati i albm „Matador“, koji je svojevrsni komplement, snimljen svega mesec dana nakon albuma „Solid“, samo sa ritam sekcijom, a objavljen iste, 1979. godine.