Satchmo i Bird na vinilu za Record Store Day

U subotu 13. aprila u Muzičkoj kući Metropolis obeležavamo međunarodni Record Store Day. Na ovaj dan specijalno ćete moći da kupite dva svojevrsna reizdanja kultnih džez ploča!
10.4.2019.

U subotu 13. aprila u Muzičkoj kući Metropolis obeležavamo međunarodni Record Store Day (svetski dan nezavisnih prodavnica ploča). 
Premijerno na ovaj dan moći ćete da kupite i dva svojevrsna reizdanja kultnih džez ploča jednih od najbitnijih džez muzičara u istoriji džeza. U pitanju su Luj Armstrong -„Disney Songs The Satchmo Way“ iz 1968. godine, kao i Čarli Parker i njegov album „With Strings: Alternate Takes“ iz 1950. godine. 

Sačmoov album donosi 10 kompozicija koje svi prepoznaju jer su bitan deo najpoznatijih Diznijevih crtanih filmova, poput „The Bare Necessities“,  „When You Wish Upon a Star“, „Heigh-Ho“ i ostale, a to je ujedno i poslednji njegov album na kome svira trubu. Snimljen je u isto vreme kada se Armstrong pojavio u filmu „Hello, Dolly!“, a na snimanje i izdavanje ovog albuma ga je nagovarao lično Volt Dizni. Nažalost, album je snimljen tek nakon Diznijeve smrti. 

Džimi Džonson, Diznijev muzički producent, rekao je da su dani u kojima je radio sa Lujem Armstrongom jedni od najsrećnijih dana koje pamti. Iako je u to vreme Armstrong već bio prilično bolestan, energija koju je uneo u ovo izdanje je bila neverovatna. Izvođenje „When You Wish Upon a Star“, napisane za Diznijevu adaptaciju Pinokija iz 1940. godine, na ovom albumu je jedno od najlepših izvođenja koje je ova pesma doživela!



Drugo veliko ime istorije džeza, Čarli Parker, jedan od najinventivnijih saksofonista svih vremena, 1950-ih godina napravio je eksperiment u kom je na scenu bi-bapa uveo gudače. Ove neočekivane interpretacije džez standarda prvi put su izdate 1950. godine i za gotovo 70 godina postojanja ostale su njegova najprodavanija ploča. Sada, na novom izdanju ove ploče koja je štampana u 3000 primeraka, možete čuti 18 alternativnih izvođenja (otud naziv „Alternate Takes“) kompozicija sa ovog legendarnog albuma, uključujući i nekoliko retkih kompozicija iskopanih u arhivi izdavačke kuće „Verve“ koje do sada nisu bile objavljivane. 

Parkerove „With Strings“ interpretacije džez standarada nadilaze ostale slične projekte, pre svega zbog jedinstvenosti Parkerovih solaža, ali i aranžiranja koje veoma suptilno i maestralno spaja atmosferu gudačkog orkestra sa virtuoznošću bi-bapa i džez scene nastale u zadimljenim noćima u legendarnom njujorškom džez klubu „Minton’s Playhouse“.



Ukoliko ste kolekcionar ploča i ljubitelj džeza, nemojte propustiti ovu jedinstvenu priliku da sebe obradujete bar jednim od ova dva posebna izdanja!