Vous Ete’s Swing! predstavlja debi album „I”

Danas, na Svetski dan džeza, album „I” objavljen je na svim većim digitalnim platformama, a uskoro će ljubitelji ovog žanra moći da ga slušaju i na vinilu.
30.4.2021.

Projekat Vous Ete’s Swing! predstavlja omaž tradiciji muzike američkih crnaca u žanru soul dzeža (još preciznija odrednica bi bila baptist fank). Naziv sastava preuzet je iz niskobudžetne njujorške TV emisije iz 80-ih, gde bi voditelj i bubnjar Ron Džeferson dočekivao goste uz poklič na iskvarenom francuskom: „Vi ste Sving!”, što i bend simbolično pokušava kroz posvetu velikanima ovog stila.

Saradnja bubnjara Uroša Stamenkovića i klaviriste Veljka Vujčića počinje 2011. godine. Svirajući u različitim postavama dolaze na ideju da naprave projekat koji povezuje bluz, gospel i sving u džezu, kao njegove fundamente koji su često zapostavljeni u savremenim interpretacijama. Prvi album simbolično nazvan „I”, snimljen je u formi trija sa Milanom Nikolićem na kontrabasu i specijalnim gostom Radomirom Milojkovićem na gitari i tematski se koncentriše na klavirski bluz, oblikovan putem različitih stilskih obrazaca u 8 originalnih kompozicija.

Danas, na Svetski dan džeza, album „I” pod etiketom Metropolis Jazz, objavljen je na svim većim digitalnim platformama, a uskoro će ljubitelji ovog žanra moći da ga slušaju i na vinilu. Na online muzičkom događaju Jazz Crawl, koji se održava 30. aprila, od 19h biće premijerno prikazan i prvi spot za numeru sa ovog albuma - “Spicy Crispy Pepper Wings”.

Slušajte album ovde.
 
Spisak pesama:

1. Vinegar
2. Gene's Genes
3. A Wrong One
4. Nightcap
5. Spicy Crispy Pepper Wings
6. Hey, Mr. Gentleman!
7. Out for the Count
8. Almost A.M.

Veljko Vujčić je dvadeset godina aktivan na beogradskoj džez sceni kao izvođač i vođa sastava. Jedan je od vodećih predstavnika tradicionalnog džeza u Srbiji, sa posebnim interesom za bluz, gospel i bi-bap. Pored brojnih nastupa u regionu, dve godine je redovno nastupao u Londonu kao i na džez festivalu na Ibici 2016. Iste godine, postaje jedan od osnivača klupskog džez festivala Jazz Crawl.

Uroš Stamenković završio je muzičku akademiju u Barseloni i nakon toga se seli za Kanadu gde započinje svoju muzičku karijeru. U saradnji sa Markom Ostojićem i grupom Interseption, 2011. objavljuje debi album “Timing and Distance”. Razvio je i dugogodišnju saradnju sa čuvenom austrijskom saksofonistkinjom - Muriel Grossmann, a njihovo peto LP izdanje očekujemo na jesen 2021. godine.

Milan Nikolić završio je muzičku akademiju u Gracu, a danas radi kao profesor na fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu. Još za vreme studija, a i nakon njih, delio je binu sa mnogim velikanima džez muzike kao što su Benny Golson, Curtis Fuller, Billy Hart, Johnathan Blake, Vincent Herring, Eric Alexander. Iza sebe ima mnogobrojne nastupe širom sveta.