Aleksandar Grujić

Aleksandar Grujić

Aleksandar Grujić (1974, Užice) diplomirao je klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i već ostvario zapaženu karijeru kao klasičar pre nego što će se predati džez izazovima. Posle prvih avantura sa džezerima (poput saradnje sa sastavom Konzilium u drugoj polovini dvehiljaditih), nastavio je školovanje u Holandiji – završio je master studije džez klavira na Konzervatorijumu u Utrehtu i četvorogodišnji kurs savremene improvizacije kroz primenu nezapadnjačkih tehnika u Amsterdamu. Privatno je studirao južno indijski ritmicki sistem sa B.C. Manjunatom u Indiji, kao i elektronsku muziku sa kompozitorom Robertom Rouom sa njujorškog univerziteta Stejnhard. Tokom boravka u Holandiji radio je kao profesor klavira u Muziek Edukatie Centruum. Dobitnik je mnogih domaćih i inostranih nagrada u domenu klasične muzike i džeza, uključujući i prvu nagradu na takmičenju klasičnih pijanista u Strezi (Italija) i Holland Casino Jazz & Pop Award 2009. Glavne saradnje: Balkanopolis, Amsterdam Sinfonietta, Metropol Orkest, CvA New Music Ensemble. 

Po povratku u zemlju zaposlio se kao profesor klavira u MŠ “Stanković”, te počeo da se frekventno pojavljuje na džez sceni, od džemovanja u kultnom klubu “Čekaonica”, preko mejnstrim angažmana, do rada sa pevačicama. Učestvovao je na snimanjima nekoliko albuma novije srpske džez produkcije: Konzilium – Konzilium uživo (PGP RTS, 2008), Sanja Marković – Ascension (Metropolis Jazz, 2017) i Drama Organ Trio – Dramathology (Metropolis Jazz, 2017).

Na prvom autorskom albumu GIV & Gaslight (Metropolis Jazz, 2018) predstavlja različite kreativne izraze, u postavama različitog formata. GIV koncept podrazumeva spajanje blok improvizacije i softvera za interaktivnu improvizaciju. Nasuprot njega je stihijska razmena osećanja članova trija Gaslight. Treći svet čine melodije i improvizacije nastale generisanjem muzike kroz softver, slučajnim izborima motiva i harmonskih veza, te finalnim oblikovanjem složenog seta zvukova sopstvenim muzičkim bićem.