Dejan Ilijić

Dejan Ilijić

Dejan Ilijić, kompozitor i pijanista, rođen je 1979. godine u Nišu. Studije je završio na Fakultetu umetnosti u Nišu i više od deceniju se bavi autorskim muzičkim stvaralaštvom. 


Samostalno i kao lider sastava Eyot, Ilijić je nastupao u više od 25 zemalja širom sveta (SAD, Rusija, Kina, Engleska, Japan, Francuska, Nemačka), a komponovao je i muziku za dokumentarne filmove i televizijske emisije, emitovane na mnogim regionalnim i nacionalnim televizijskim stanicama u Srbiji i na međunarodnim festivalima u inostranstvu (Teslin narod, Obećanje, Život u šest slika, Eddie Munster Aka Butch Patrick audio book).

Ilijić je do sada objavio četiri solo albuma, tri su izdata za američko tržište: Eyot  (2006), The Journey (2011), Sun  (2012), a poslednji DYAD (2019 ) objavljen je za etiketu Metropolis Jazz. Takođe, Ilijić je sarađivao sa američkim muzičarem Kentom Gustavsonom objavivši album I am Here (2009).

U Ilijićevom sviranju se ističu emotivnost i energija sa kojima prilazi svakom nastupu, a koji su postali zaštitni znak i jedna od glavnih karakteristika, kako njegovog solo rada tako i njegove grupe.