Fish in Oil

Fish in Oil

Bratislav Radovanović – gitara
Dušan Petrović – saksofon
Branislav Radojković – kontrabas, bas gitara
Tom Feđa Franklin – bubnjevi 
Veljko Nikolić Papa Nik – udaraljke 

Kada je mladi gitarista i slikar Bratislav Radovanović davne 1993. osnovao grupu Fish in Oil u Prištini, sigurno nije ni slutio šta će raditi u zimu 2018. godine. Nadimak mu je bio „Braca bluzer“, svirao je obrade, a bend mu nije imao stabilnu sadašnjost niti izglednu budućnost. No, odgledani koncert Džona Zorna u Ljubljani i upoznavanje sa delom i stilom gitariste Marka Riboa odrediće njegovu autorsku viziju u godinama koje slede, te je ostalo još „samo“ da nađe muzičare s kojima će uspeti da podeli umetničke svetonazore i emocije. 

Današnja formacija Fish in Oil nastala je pre nekoliko godina i od tada je bend izdao tri albuma, a Radovanović napisao na desetine novih kompozicija. Klub „Čekaonica“ pružio je bendu priliku da redovno svira i razvija se na aranžerskom i sviračkom planu, što je rezultiralo odlično uigranom postavom. Fish in Oil je postao koncertna atrakcija koja vrhunski funkcioniše ne samo u klubovima, već i na džez festivalima širom zemlje.

Dušana Petrovića poznaju ne samo ljubitelji džeza kao lidera Dvojca bez kormilara, već i širi spektar ljubitelja muzike kao saksofonistu u brojnim pop/rok bendovima, od Plejboja do Eyesburn. Na sličnom tragu je i Branislav Radojković (Naked, Rare), dok neumorna ritam sekcija Feđe Frenklina i Papa Nika donosi ritmičku iščašenost na tragu najboljih njujorških žanrovskih krosovera. Naposletku, tu je Radovanović sa karakterističnim zvukom gitare i stilom sviranja, ali i melodičnom, sinematičnom autorskom vizijom u kojoj uspeva da spoji najbolje tekovine post-bapa i fri džeza sa pankom, rokom, bluzom, šansonama, filmskom muzikom... samo nebo je granica!

Diskografski opus kvinteta čine četiri albuma: Poluostrvo (SKC Kragujevac, 2012), Drnch (Mascom, 2013), Tri ključa (Metropolis Jazz, 2016), kao i najnovije ostvarenje Sve će biti u najboljem redu (Metropolis Jazz, 2018), objavljeno na dan njihovog nastupa na 34. Beogradskom džez festivalu sa najdražim gostom, Markom Riboom.