Hashima

Hashima

Igor Mišković – poluakustična gitara 
Srđan Mijalković – tenor saksofon
Vanja Todorović – kontrabas, bas gitara
Aleksandar Hristić – bubnjevi 

Članovi beogradskog kvarteta Hashima udružuju raznovrsna pređašnja muzička iskustva u novu avanturu koju je stilski teško kategorizovati. Među muzičkim inspiracijama izdvajaju Vejna Šortera, Vasilija Mokranjca, Igora Stravinskog, improv, rok i folklor. Poetiku crpe i iz evropskog umetničkog filma i književnosti, koji se sublimno prepliću sa tkivom autorske muzike dajući joj programski karakter. Teme kompozicija Igora Miškovića uglavnom čine muzičke motive koji se kroz aranžman i slobodne improvizacije razvijaju do krajnjih razmera, bez ustezanja od buke ili suptilnih lirskih minijatura. Četiri različita instrumenta i senzibiliteta pronalaze se u formi ogoljenoj od tradicionalnih stilskih obeležja sa sadržajem inspirisanim dalekim napuštenim ostrvom u Japanu - Hašimom. 

Prvi album Tideland objavili su 2015. godine u sopstvenoj režiji i koncertno ga promovisali na 31. Beogradskom džez festivalu. „Nećete naći mnogo avangardnih džez kvarteta sa tolikom kontrolom dinamičkog kontrasta ili tako ležernih u otvorenom prostoru (uključujući tišinu)“, utvrdio je u svom prikazu ovog koncerta u JazzTimesu uvaženi američki kritičar Tomas Konrad. Jedna numera na debiju, baš kao i na sledećem ostvarenju, nadahnuta je „Igrama za klavir“ Vasilija Mokranjca.  

Osim u Beogradu i Srbiji, sastav je dosad nastupao i na festivalima u Baru, Prilepu, Gerlicu (Nemačka) i Smoljanu (Bugarska). Svitu „The Haywain“ inspirisanu triptihom „Kola sena“ Hijeronimusa Boša premijerno su izveli u proleće 2016. godine u legendarnom studiju 6 Radio Beograda za slušaoce Trećeg programa radija i gledaoce RTS 3. 
Drugi album The Haywain (2017, Metropolis Jazz), na kome gostuje sjajna portugalska avangardna umetnica Suzana Santoš Silva (truba), odmah se dopao urednicima uglednog magazina The New York City Jazz Record. Izvojili su ga među deset najboljih albuma u decembru, kao i među sto najboljih u 2017. godini, rame uz rame sa albumima Dejva Daglasa, Vidžeja Ajera, Krejga Taborna, Rudreša Mahantape i Gregorija Portera.