Nikolov-Ivanović Undectet

Nikolov-Ivanović Undectet

Vladimir Krnetić – truba i fliglhorna
Nemanja Zlatarev – trombon
Jelena Vojvodić – francuska horna
Miloš Budimirov – tuba
Luka Ignjatović – alt saksofon
Kristijan Mlačak – tenor saksofon
Bojan Cvetinov – bariton saksofon
Mihail Ivanov – bas
Marko Živadinović – harmonika
Vladimir Nikolov – klavir
Srđan Ivanović – bubnjevi

Nikolov–Ivanović Undectet Artistry in Broken Rhythm jedan je od najambicioznijih džez poduhvata u celokupnoj istoriji džeza sa ovih prostora. Projekat udružuje talente Vladimira Nikolova i Srđana Ivanovića sa devetoro vrhunskih muzičara iz sedam evropskih zemalja. Autori su početnu inspiraciju našli u čuvenim delima džez tradicije, Artistry in Rhythm Stena Kentona i Birth of the Cool Majlsa Dejvisa i prijatelja, izgrađujući na tim impulsima moderno orkestriranu muziku visokog intenziteta i duboke emocije, u bojama i ritmovima raznih kontinenata, od Njujorka do Balkana. Seme projekta posejano je sredinom prošle decenije u Holandiji, gde su Nikolov i Ivanović studirali, a naslovna numera Vladimira Nikolova „Artistry in Broken Rhythm“ dobila je nagradu Silesian Jazz Festivala u Katovicama, 2016. godine. 

Vladimir Nikolov (1979, Skoplje) studirao je džez kompoziciju i aranžiranje, i posle studija već ostvario zapaženu karijeru u radu sa istaknutim evropskim orkestrima, među kojima su i Metropole Orkest i Briselska filharmonija, sa kojima je stigao do „Oskara“ za film The Artist. Za autorski rad nagrađen je brojnim međunarodnim priznanjima (Italija, Poljska, SAD, Holandija, Makedonija). Bavi se i pedagoškim radom, poslednjih godina predaje džez aranžiranje i harmoniju na FMU u Beogradu. 

Srđan Ivanović (1983, Sarajevo) posle studija osnovao je internacionalnu postavu Blazin’ Quartet, ponudivši svetu novu formu balkanskog džeza sa elementima hip-hopa i elektronike. Kvartet je trijumfovao na Dutch Jazz Competition, najprestižnijem takmičenju mladih džezera u Holandiji, a Srđan je osvojio i prvu nagradu žirija Holland Casino Jazz&Pop Award. Sa Blazin’ Quartetom snimio je tri albuma, a radio je i sa brojnim drugim džez sastavima sa holandske i francuske džez scene.   

Realizaciju izdanja pomogli su: projekat EUNIC-Air, Austrijski kulturni forum, Ambasada Holandije i Muzička škola „Dr Vojislav Vučković“. Svetska premijera projekta dogodila se na 20. Pančevačkom džez festivalu 2017. godine, a taj nastup snimale su i kamere RTS-a.