Vasil Hadžimanov Band

Vasil Hadžimanov Band

Vasil Hadžimanov – klavijature

Branko Trijić – električna gitara

Miroslav Tovirac – bas gitara

Bojan Ivković – udaraljke

Predrag Milutinović – bubnjevi


Vasil Hadžimanov rođen je 1973. godine u Beogradu. Odrastao je u muzičkoj porodici. Od pete godine stiče klasično obrazovanje u muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Beogradu. Godine 1992. seli se u Boston, gde studira klavir i aranžiranje na Berkli koledžu. Diplomirao je 1995. godine. Tokom studija nastupao je sa Metom Garisonom, Lirojom Dženkinsom i Džordžom Garzoneom, između ostalih. 1996. godine se preselio u Njujork, gde je tokom narednih godinu dana radio sa brojnim istaknutim džez muzičarima, među kojima su Dejvid Gilmor, Dejvid Bini, Kris Čik, Marko Đorđević, Deni Sadovnik, Adam Dojč, Antonio Sančez, Ruben Rodžers... Takođe je radio i kao muzički programer u studiju “Tomandandy”.

Po povratku u zemlju osnovao je Vasil Hadžimanov Band, da bi u domenu fjužna predstavio svoje inspiracije balkanskom tradicijom. Zvuk sastava bio je nova i uspešna kombinacija balkanskih tradicionalnih folk ritmova i melodija, i modernih zapadnih muzičkih stilova (džez, fanki, world music…). Sastav je dosad objavio sedam albuma: 11 razloga za..., Kafanki, 3 – Sega mu e majkata, Života mi , Can You Dig It?, Alive i Lines in Sand. Nastupali su na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu (Japan, Austrija, Slovačka, Češka, Italija, Nemačka, Slovenija, Makedonija, Hrvatska, Francuska, BiH...). 

Vasil Hadžimanov je i autor muzike za brojne domaće igrane i dokumentarne filmove, kao i TV serije: „Beograd – otići ili ostati“, „Kad porastem biću Kengur“, „Košarkaši“, „Stvar srca“, „Sestre“, „Otvorena vrata“... Osim Vasil Hadžimanov benda, Vasil vodi i akustični džez trio, i kolider je sastava Bace Quartet i Sveti. Takođe je nastupao sa brojnim domaćim džez i pop-rok umetnicima, među kojima su Jovan Maljoković, Duško Gojković, Stjepko Gut, Bisera Veletanlić, Rambo Amadeus, Bojan Z, Vojin Draškoci...